چه به دنبال درمان باشید و چه فردی باشید که میخواهید در یکی از شاخههای روانشناسی تخصص کسب کنید، لازم است بدانید که روانشناسان موفق کسانی هستند که خصوصیتهایی متمایز با دیگر روانشناسان دارند. بیشتر آنها ویژگیهای بینفردیای دارند که ما در دوستان، معلمان و اطرافیان خود به دنبالش هستیم. برخی از این خصوصیات ذاتیاند و برخی دیگر اکتسابی. این افراد اغلب بسیار گرم و صمیمی هستند و بر روی موفقیت بیماران خود سرمایهگذاری میکنند. ما در این مطلب به ویژگیهای برجستۀ یک روانشناس موفق پرداختهایم؛ همراهمان باشید.
۱۰ ویژگی یک روانشناس موفق
روانشناسان موفق، رفتارهایی حرفهای دارند که منجر به بهبود وضعیت روانی مراجعه کنندگان میشود. افرادی که میخواهند به یک روانشناس مراجعه کنند و درمان را آغاز کنند، لازم است با ویژگیهای مهم یک روانشناس موفق و خوب آشنا باشند و دقیقاً بدانند روانشناس کیست تا بتوانند فردی را انتخاب کنند که مورد اعتماد بوده و درصد درمان بیمارانش بالاتر از دیگر روانشناسان است. به همین دلیل است که ما در ادامۀ مطلب شما را با ۱۰ ویژگی روانشناسان موفق آشنا میکنیم.
۱- همواره مشتاق یادگیری هستند
تعهد به یادگیری مادامالعمر مشخصۀ یک روانشناس تواناست. از آنجایی که ایدهها و رویکردهای درمانی جدید به طور مداوم ظهور میکنند، روانشناسان باید با شرکت در سمینارها، بررسی یافتههای تحقیقات مبتنی بر شواهد و مشورت با همکاران، سطح دانش خود را بهروز کنند. اگر روانشناس آمادگی کافی برای کار با نوع خاصی از بیماری یا موقعیت را نداشته باشد، تلاش او برای کمک به افراد میتواند نتیجۀ معکوس بدهد. توصیههای نامناسب یا تشخیص نادرست میتواند به شدت به مراجعه کننده آسیب برساند.
۲- توانایی بالایی در همدلی دارند
روانشناسان خوب، احساس همدلی و نگرانی واقعی دارند. آنها متوجۀ تفاوتهای ظریف در لحن صدا و زبان بدن میشوند. مهارتهایی مانند گوش دادن فعال و تأمل، مراجع را تشویق میکند تا با اطمینان بیشتری افکار، احساسات و باورهای سرکوب شدۀ خود را به اشتراک بگذارد. روانشناسان با درک و پذیرش احساسات قدرتمندی که تخلیه میشوند با بیمار خود ارتباط برقرار میکنند.
۳- توانایی حل مسئله دارند
گرچه روانشناسان به طور تخصصی آموزش دیدهاند، اما یک روانشناس موفق کسی است که در برابر اصرار توصیه کردن مقاومت میکند. در عوض، صبورانه منتظر میماند تا مراجع صحبت کند، مشکلات خود را بیان کند و دلایل نارضایتیاش از شرایط زندگی را بگوید. در این مرحله است که روانشناس با اشاره به اختلاف بین اهداف بیمار و رفتار نامناسبش، انگیزه را در او ایجاد میکند. سپس بین بیمار و روانشناس اهداف، مورد بحث قرار میگیرد و یک طرح درمانی ایجاد میشود که مراحل بعدی درمان را مشخص میکند.
۴- برای خود مرزهایی را مشخص میکند
روانشناسان موفق به مرزها پایبند هستند و هرگز از خط رابطۀ حرفهای و درمانی عبور نمیکنند. آنها فاصلۀ شخصی مناسب را با بیمار حفظ میکنند. برای ساعتهایی که در دسترس بیمار خود نیستند به مراجعان دستورالعملهایی میدهند که اگر نیاز به کمک داشتند، تنها نمانند. روابط عاشقانه با مراجع را امری ناپسند میدانند؛ زیرا تفاوت قدرت، کدهای اخلاقی و قوانین استثمار جنسی، چنین اقداماتی را در شغل روانشناسی و مشاوره منع میکند.
۵- امانتدار هستند
در مراجعه حضوری یا مشاوره ورانشناسی آنلاین روانشناسان با تأکید بر رازداری نشان میدهند که میتوان به آنها اعتماد کرد. امانتداری در اسرار و درد و دلهای بیمار، کمک میکند تا مراجع احساس کند که حقوق حریم خصوصیاش حفظ شده و میتواند آزادانه افکار و احساسات خود را بدون قضاوت به اشتراک بگذارد.
۶- صبر و حوصله بالایی دارند
روانشناسان خوب واقع گرا هستند. آنها به خوبی تشخیص میدهند که رفتارهای طولانی مدت و ناسازگار را نمیتوان به سرعت فراموش کرد. به همین دلیل به جای اینکه به مراجع بگویند چه چیزی را باید تغییر دهد و چگونه آن را تغییر دهد، با صبر و حوصله، او را در فرآیند خودیابی راهنمایی میکنند. آنها میپذیرند که پیشرفت ممکن است بسیار سختتر از پسرفتها حاصل شود. یک روانشناس صبور، بیماران عصبانی یا مقاوم به درمان را قبل از اینکه آمادۀ درمان شوند، مجبور به تغییر نمیکند.
۷- اخلاقمدار هستند
روانشناسان موفق از همان ابتدا صراحت، صداقت و شفافیت خود را به بیمار نشان میدهند. همه چیز از مشاوره به بیمار گرفته تا نوشتن یادداشتهای پرونده و صورتحساب بیمۀ درمانی برای بیمار شفاف و روشن است. رفتارهای یک روانشناس اخلاقمدار با نگرشها و صحبتهایش همخوانی دارد.
۸- به سلامت روان و جسم خود اهمیت میدهند
به طور معمول و در زندگی عادی، افرادی که به سلامت جسمانی و روانی خود اهمیت میدهند در ابعاد مختلف زندگی موفقتر هستند. روانشناسان از این لحاظ، بیش از افراد دیگر جامعه مورد توجه قرار میگیرند. وقتی یک مراجع برای اولین بار به روانشناسی مراجعه میکند، توجه زیادی به رفتار، حالات روانی، صحبتها و ظاهر روانشناس دارد. این امر بسیار طبیعی است. چرا که وقتی یک روانشناس روی خشم و احساس خود کنترل نداشته باشد، نمیتواند گزینۀ مناسبی برای درمان کردن دیگران باشد.
۹- به بیمار توصیه مستقیم نمیکنند
روانشناسان موفق افرادی هستند که به جای ارائۀ مستقیم راهکار به بیمار، توانایی حل مسئله را به او بیاموزند. توصیه مستقیم برای حل یک مشکل از سوی روانشناسان خوب، تنها زمانی اتفاق میافتد که بیمار در یک وضعیت اضطراری قرار گرفته و خودش نیز به دنبال راهکاری آماده است. روانشناس با همکاری بیمار، مشکل و ریشههای آن را شناسایی کرده و به او کمک میکند که بهترین راه را انتخاب کند.
۱۰- برای آنها سلامتی مراجع بیشتر از درآمد اهمیت دارد
درست است که روانشناسی و مشاوره یک شغل است و افرادی که وارد این حوزه میشوند نیز مانند دیگر افراد جامعه حق درآمدزایی دارند؛ اما نکتۀ ظریف و بسیار مهم در شغل روانشناسی این است که به طور مستقیم با روان آدمها سر و کار دارند و در واقع بر روی یک لبۀ بسیار نازک راه میروند. در حقیقت، روانشناسان موفق و خوب، افرادی هستند که توجه و تمرکزشان بر روی پیشرفت بیماران در درمان است، نه بر روی کسب درآمد بیشتر. نباید فراموش کنیم که آدمها این را به خوبی میفهمند!
انتخاب روانشناس موفق
روانشناسان خوب، شنوندگان بسیار خوبی هستند. شاید بهتر باشد از این پس به جای سؤال روانشناس کیست، بپرسیم: روانشناس خوب و موفق کیست. اگر به دنبال یک روانشناس با ویژگیهای مناسب میگردید، میتوانید به سایت یاری وی مراجعه کنید. در صورتی که مشکل شما در یکی از دستههای افسردگی، اضطراب، کنترل خشم، تربیت فرزند، خانواده، رابطۀ بین زوجین، اعتماد به نفس و ازدواج باشد، میتوانید از میان روانشناسان بسیار مجرب، روانشناس آنلاین خود را انتخاب کرده و مشاوره آنلاین دریافت کنید.