با افزایش نیاز به مراقبت‌های روانی و تحقیقات رفتاری، چشم‌انداز شغلی پیش‌بینی شده برای روانشناسان در همۀ شاخه‌ها امیدوارکننده به نظر می‌رسد. از آنجایی که رشتۀ روانشناسی متنوع و چند وجهی است، متخصصان می‌توانند گزینه‌های شغلی مختلفی را دنبال کنند. آن‌ها می‌توانند یک روانشناس بالینی شوند که در بخش خصوصی کار می‌کند، روانشناس مدرسه‌ای که به دانش آموزان کمک می‌کند یا متخصصان تحقیقاتی که در دانشگاه کار می‌کند. ما در این مطلب، پاسخ مفصلی به سؤال شغل روانشناسی چیست داده‌ایم.

انواع تخصص‌های روانشناسی

کار روانشناسی چیست

چه، فردی باشید که می‌خواهید در رشتۀ روانشناسی تحصیل کنید و چه در دستۀ افرادی قرار داشته باشید که می‌خواهید از یک روانشناس متخصص کمک بگیرید، لازم است ابتدا بدانید روانشناس کیست و چه کاری انجام می‌دهد. تخصص‌های شغلی روانشناسی زیر تنها تعدادی از مهم‌ترین شاخه‌های طیف وسیع رشتۀ روانشناسی است که برای آشنایی شما به آن‌ها پرداخته‌ایم.

روانشناس کودک و نوجوان

روانشناسان کودک و نوجوان، خدمات روانشناختی را به کودکان و نوجوانان ارائه می‌دهند. کودکان و نوجوانان برای این دسته از روانشناسان، بیمارانی هستند که نیازهایشان در طول زمان تغییر می‌کند. دوره‌های روانشناسی کودک، موضوعاتی مانند شناخت، ادراک و زبان را پوشش می‌دهد. فارغ التحصیلان این شاخه در مطب‌های خصوصی، بیمارستان‌ها یا کلینیک‌های روانشناسی کار می‌کنند.

روانشناس بالینی

روانشناسان بالینی مراقبت‌های بهداشت روانی و رفتاری را به افراد و خانواده‌ها ارائه می‌دهند. گزینه‌های شغلی برای این شاخۀ روانشناسی بسیار گسترده است. زیرا متخصصان بالینی می‌توانند با انواع مختلفی از بیماران کار کنند یا در فعالیت‌های تحقیقاتی شرکت کنند.

روانشناس شناختی

روانشناسی شناختی رویکردی مبتنی بر تحقیق و تجربۀ بالینی دارد که برای مطالعه و یادگیری از روش تطبیق تئوری‌های پردازش شناختی استفاده می‌شود. این روش تغییر معنادار در تفکر و رفتار منفی را ترویج می‌دهد. فارغ التحصیلان این شاخه برای درمان بیماران مبتلایان به اضطراب، اختلالات شخصیتی، افسردگی، سوء مصرف مواد و بیماری‌های روانی جدی آماده می‌شوند.

روانشناس مشاوره

روانشناسان مشاوره، بیماران را با چالش‌های عاطفی، اجتماعی، شغلی، آموزشی و جسمی که بر سلامت روان تأثیر می‌گذارد ارزیابی، تشخیص و درمان می‌کنند. با این حال، آن‌ها باید رشد را در تمام مراحل زندگی، عوامل محیطی، شغلی، تحصیلی و استرس‌های مختلف مطالعه کنند. روانشناسان مشاوره اغلب در مراکز خصوصی یا سازمان‌های بهداشت عمومی کار می‌کنند.

روانشناس رشد

برای روانشناس شدنم چه کار باید کرد

روانشناسان رشد، رشد روانی انسان را در طول عمر مطالعه می‌کنند. در گذشته کار روانشناسان رشد شبیه به روانشناسان کودک بوده است؛ اما متخصصان امروزی از کودکی تا پیری را مطالعه می‌کنند. هر کدام از این روانشناسان بر رشد سنی خاصی در میان کودکان، نوجوانان، بزرگسالان و سالمندان متمرکز می‌شوند.

روانشناس تربیتی

روانشناسان تربیتی با تمرکز ویژه بر تفاوت‌های اجتماعی و فرهنگی، یادگیری، توانایی‌ها و انگیزه‌های شناختی، انسان را مطالعه و ارزیابی می‌کنند. یک روانشناس تربیتی ممکن است با کودکان مبتلا به اختلال یادگیری یا اضطراب اجتماعی و یا با کسانی که در خانه با چالش‌هایی روبرو هستند کار کند. روانشناسان تربیتی در مدارس یا مراکز تحقیقاتی مانند دانشگاه‌ها کار می‌کنند.

روانشناس محیطی

روانشناسان محیطی تأثیراتی را مطالعه می‌کنند که محیط بر تفکر و رفتار افراد می‌گذارد. به عنوان مثال، محیطی که یک فرد در آن کار می‌کند، می‌تواند بر او تأثیر مثبت یا منفی بگذارد. حوزۀ روانشناسی محیطی بسیار گسترده است و با احساسات ناخودآگاه و مبانی فلسفی ارزیابی سروکار دارد.

روانشناس خانواده

روانشناسان خانواده نظریۀ سیستم‌های خانوادگی و رفتار انسان را مطالعه می‌کنند. آن‌ها بر سلامت روانی افراد در بافت خانواده و سلامت آن بافت در ساختار اجتماعی بزرگتر تمرکز می‌کنند. موضوعات درسی  این شاخه از روانشناسی شامل روانشناسی رشد، نظریۀ شخصیت، پویایی گروه یا نظریه‌های ارتباطی است. بسیاری از روانشناسان خانواده در مطب خصوصی، بیمارستان‌ها و گروه‌های حمایتی کار می‌کنند.

روانشناس قانونی

روانشناسی قانونی برای دانشجویان علاقه‌مند به رابطۀ بین روانشناسی انسان و جرم یک تخصص ایده آل است. روانشناسان پزشکی قانونی، رفتار انسان را در رابطه با قانون مطالعه می‌کنند. آن‌ها در موارد مربوط به حضانت کودک، وضعیت سلامت روان متهم، رفتار شاهد و هیئت منصفه و… شهادت کارشناسی شده ارائه می‌دهند. درک خوب از شرایط دادگاه‌ها، سیستم حقوقی و همچنین توانایی درک سیستم‌های خانواده و بیماری‌های روانی برای این روانشناسان بسیار مهم است.

روانشناس سلامت

روانشناسان سلامت تلاش می‌کنند تا بفهمند که چگونه عوامل بیولوژیکی، روانی و اجتماعی بر سلامت و تندرستی افراد تأثیر می‌گذارد. متخصصان این شاخه از روانشناسی، نحوۀ واکنش افراد به بیماری را مطالعه کرده و برنامه‌هایی برای مراقبت‌های بهداشتی در طول درمان طراحی می‌کنند. روانشناسان سلامت در بیمارستان‌ها، مطب‌های خصوصی و در محیط‌های حمایتی برای کمک به رفتارهای پرخطر مانند سوء مصرف مواد، بارداری نوجوانان و عادات بهداشتی ضعیف، کار می‌کنند.

روانکاو

روانکاوان برای ایجاد تغییرات ساختاری در شخصیت انسان و اصلاحات رفتاری تلاش می‌کنند. در واقع شاخۀ روانکاوی شامل تجزیه و تحلیل رؤیا، آگاهی از ناخودآگاه و شناخت الگوهای ضعیف احساسات و رفتار است.

روانشناس توانبخشی

روانشناسان توانبخشی مستقیماً برای بهبود زندگی افرادی که تحت تأثیر ناتوانی، عقب ماندگی یا آسیب جسمی و عاطفی شدید هستند، کار می‌کنند. دروس روانشناسی توانبخشی به رشد انسانی، مهارت‌های مقابله و مهارت‌های ارتباطی می‌پردازد. روانشناسان توانبخشی در بیمارستان‌ها، مراکز توانبخشی و همچنین در سیاست‌گذاری برای حمایت از بیماران خود، کار می‌کنند.

روانشناس مدرسه

روانشناسان مدرسه برای رسیدگی به مسائل خانوادگی، ناتوانی‌های یادگیری یا مشکلات عاطفی در بین دانش آموزان، روی شیوه‌های روانشناختی در مدارس کار می‌کنند. این کارشناسان باید رشد کودک و نوجوان، ساختار خانواده و اختلال رفتاری و روانی را درک کنند.

مراجعه به روانشناس متخصص

حالا که متوجه شدید روانشناس کیست و در چه زمینه‌هایی فعالیت می‌کند، می‌توانید به راحتی برای مشکل خود به روانشناس متخصص مراجعه کنید. روانشناسان مجموعۀ یاری وی در گروه‌های تخصصی مختلف، همواره مشغول ارائۀ خدمات آنلاین به متقاضیانی هم‌چون شما هستند. می‌توانید با مراجعه به سایت یاری وی از روانشناس آنلاین کمک بگیرید.